Het is alweer mei en dat betekent dat het alweer even geleden is dat Eva een workshop heeft gedaan. En dan bedoelen we niet die ene aan de andere kant van de wereld. Nee, het gaat om de keum-boo workshop bij Odinski in home town Leiden begin april.

En wat is keum-boo dan? Het is een techniek waarbij zilver en puur goud met elkaar worden versmolten. Na 3 uur walsen tot een heeeeeeeel dun plaatje (nog net geen bladgoud) smelt je het een op het ander. Het zwart komt door het versneld oxideren van het zilver.

Mocht je willen weten hoe dun, heeeeeeeel dun is… Op de website van Odinski vinden we wat meer informatie over de dikte van het plaatje na drie uur walsen. ‘Bij de keum-boo techniek wordt 24 karaat goud uitgewalst tot een dikte van ongeveer 0,02mm, oftewel 20 micron. (Ca. 20x de dikte van bladgoud). Vervolgens wordt het folie, samen met het te vergulden zilveren object verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 300 tot 500 graden. Door de hoge temperatuur komt de materie van zowel het goud als het zilver op moleculair niveau meer in beweging. Door op dat moment druk uit te oefenen op het goud en het onderliggende (fijn)zilveren oppervlak, vindt er een elektronenuitwisseling plaats aan het oppervlak van beide metalen. Deze diffusie leidt tot een permanente verbinding tussen het goud en het zilver met een prachtig duurzaam resultaat!’ 

  

Er wordt op het moment nog veel geëxperimenteerd met deze techniek, maar de keum-boo zit zeker in de trukendoos!

© 2015 - 2020 Eva Schreuder ontwerpen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel